“Westvleteren XII identiek aan St. Bernardus Abt 12”
Supermarktketen Jan Linders verkocht gisteren eenmalig 300 kratten van het exclusieve Westvleteren XII, met een stormloop tot gevolg. Normaliter is het befaamde trappistenbier – door velen bestempeld als ’s werelds beste bier – in zeer beperkte oplage alleen verkrijgbaar bij de Sint-Sixtusabdij in Vleteren.
Maar was deze stormloop wel zo nodig? Niet als het aan dé Vlaamse trappistenkenner Jef van den Steen ligt. In het nabijgelegen Watou brouwt St. Bernardus met haar Abt 12 namelijk al decennialang een tweelingbroer, die in tal van Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is tegen een veel lagere prijs.
“Waar de broeders van Westvleteren voor WOII wél met hun trappistenbier naar buiten kwamen en eigenhandig winkels en cafés bevoorraadden, besliste in 1946 de toenmalige abt tot een terugtrekking uit dat circuit én enkel nog bier voor eigen gebruik en verkoop aan de abdijpoort te brouwen. Maar omdat dit flink wat inkomsten scheelde, verleende de abt wel een brouwlicentie aan ene Evarist Deconinck uit het nabijgelegen Watou. Die mocht voortaan de ‘Westvleteren voor het gewone circuit’ brouwen. Dat in zijn bedrijfje St. Bernard alleen maar kazen werden gemaakt, vormde geen bezwaar. Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou.
Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam ‘Sixtus Abt 12’ mee. Tot de term ‘trappist’ vanaf 1992 beschermd werd én enkel werd toegekend aan bier dat binnen abdijmuren werd gebrouwen. Meteen hebben de broeders van Westvleteren de licentie én samenwerking met St. Bernard stopgezet,” weet van den Steen.
“Al is die laatste dat bier natuurlijk blijven voortbrouwen onder de nieuwe naam St. Bernardus Abt 12. Maar in wezen is er tot op de dag van vandaag nog altijd geen wezenlijk verschil tussen die Abt 12 en de Westvleteren XII. Zelfs ik proef bij een blinde smaaktest het verschil niet.”