Column – Kees Bubberman

Trends

Natuurlijk blijft de brouwwereld niet gevrijwaard van trends; denk maar aan bierstijlen, kleding en hoe je er als brouwer op z’n minst moet uitzien. Brouwers hebben eigenlijk een geweldig creatief beroep, overal kan je inspiratie opdoen. Een nieuw bier kan je inspireren, net als het in gesprek zijn met andere brouwers. Zelfs een bezoek aan de supermarkt kan je op een nieuw idee brengen.

De Session IPA was wel dé trend van afgelopen jaren, samen met de zure, funky bieren. Je ziet dat er in de laatste jaren een verschuiving is van zware bieren naar meer lichtere bieren. Misschien komt deze trend wel voort uit het feit dat de consument steeds kritischer wordt op wat hij consumeert. Het hoeft allemaal niet meer zo zwaar, het mag ook wel een tikje minder. Toch geldt dit absoluut niet voor de smaak. Wat wordt de trend voor de komende tijd? Je ziet steeds vaker dat ciders op het festivalprogramma komen te staan. Nitro-bieren (bieren die zijn afgevuld met een hogere hoeveelheid stikstof wat optisch een mooi bier geeft met een stevige schuimkraag – red.) zijn in de States erg populair en zullen ook wel overwaaien naar Europa. Een trend die ook opkomt, zijn collaboraties. Brouwers die samen brouwen en juist door samen te werken op de meest creatieve bieren uitkomen. Zelf proberen wij ook altijd vernieuwend en creatief bezig te zijn met onze bieren en de bierdrinkers te blijven verrassen met nieuwe smaken of nieuwe combinaties. (Maar of dat je nu maakt tot een trendy brouwer, betwijfel ik.) Voor de komende tijd komen er weer wat ‘oneoffs’ aan en staan er spannende collabs op het programma. Het ABT (Alliantie van biertapperijen) van de maand augustus wordt een IPA met lemongrass, gember en citroen. Voor de decembermaand gaan we champagnebier brouwen samen met een Nederlandse collega- brouwer. Er komt iets met dille, en ook spannend wordt het bier met een exclusieve, Chinese pepersoort. De Caramel Fudge Stout komt ook weer terug in het najaar. Ideeën genoeg, maar of deze een trend gaan veroorzaken…

Kees Bubberman | Brouwmeester van Brouwerij Kees