Stout

Stout bier is een van de donkerste biersoorten die wordt gebrouwen. De kleur kan donkerbruin tot zelfs schijnbaar zwart zijn. Pikzwart is echter geen kleur die bij bier voorkomt: het is eigenlijk heel diep donkerrood. De biersoort wordt gemaakt met hoge gisting. Het bier staat niet alleen bekend om de donkere kleur maar ook om de bittere smaak. Die bittere smaak kan zelfs op koffie lijken. Dit wordt veroorzaakt doordat er geroosterde of gebrande mout in wordt verwerkt. Er zijn varianten die juist iets zoeter zijn, zoals milk stout (waarbij melksuiker wordt toegevoegd) of de imperial stout: een stevig alcoholisch bier met een subtiele zoete toon. Stout heeft een alcoholpercentage dat varieert van laag (Guinness, 4,2%) tot hoog. De topper is Russian imperial stout met een alcoholpercentage rond de 12%.

Bekijk ons assortiment stout bier >

De oorsprong van stout bier
De bierstijl stout komt oorspronkelijk uit Londen. Hier werd het vanaf 1730 gebrouwen, geschonken en gedronken. Later begonnen andere landen met het brouwen van de bierstijl. Hierdoor ontstonden er veel verschillende soorten.

Naast de bittere, zoete en donkere varianten ontstonden er nieuwe soorten. Zo werd er zelfs een tijd lang stout met bleke mout gebrouwen, die heette dan pale stout. Belgische brouwerijen ontwikkelden een droge stout, een stout zonder zoete smaak. Een voorbeeld van de droge stout is de monk stout.

Nederlandse brouwerijen
Nederlandse brouwerijen begonnen ook met het brouwen van stout bier. Al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen De Zwarte Ruiter uit Maastricht en Van Vollenhoven uit Amsterdam met het brouwen van stout bier. Helaas zijn beide brouwerijen verdwenen door de opkomst van de grote pilsmerken als Amstel en Heineken. Van Vollenhoven Stout was kort het meest gedronken bier van Nederland. Brouwerij Poesiat & Kater brouwt het bier tegenwoordig na, naar het originele recept.

Verschil tussen porter en stout
Nu vragen veel mensen zich af wat nu het verschil is tussen stout en porter. Stout is ontstaan uit het porter bier; het was een zwaardere variant. In het Engels noemde men dat ‘a stout porter’. Toen de stout ook nog eens verder werd uitvergist, waardoor de restsuikers verdwenen, verdween ook de zoetere smaak. Stout is sindsdien overwegend droog en bitter.

Bekijk hier ons totale assortiment stout bier en ontdek de schitterende bierstijl met aroma’s zoals vanille, maar ook tonen van chocolade en koffie.