WAT IS DE IDEALE DRINKTEMPERATUUR PER BIER?

De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma’s vrijkomen. En laten die vluchtige aroma’s nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier.

De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius. Voor een Pilsener is dit een fijne temperatuur, maar voor de meer aromatische bieren – die doorgaans ook meer alcohol bevatten – is dit te koud. De adviestemperatuur toont gelijke tred met het alcoholpercentage: hoe hoger, hoe warmer geserveerd. Zo kun je veel Stouts en IPA’s gerust bij tien graden Celsius drinken.

Natuurlijk is smaak persoonlijk. De één drinkt een IPA nou eenmaal liever wat kouder dan de ander. Ontdek vooral waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wanneer je hetzelfde bier naast elkaar proeft – één uit de koelkast en één uit de gangkast – zul je duidelijk verschil proeven.

Voor een aantal bierstijlen hebben wij de adviestemperatuur op een rijtje gezet: