Weizen

Het Duitse weizenbier, ook wel weissbier of hefeweissbier genoemd, heeft meestal een alcoholpercentage van rond de 5%. Het wordt vooral van tarwemout gemaakt. De biersoort is van oudsher een tarwebier uit Zuid-Duitsland. Eigenlijk zegt de naam van het bier het al, weizen betekent namelijk tarwe. Dat werd echter ooit in België misbegrepen: zij vertaalden ‘weizen’ (tarwe) met ‘wit’. De naam ‘witbier’ is dus eigenlijk verkeerd en zou ‘tarwebier’ moeten zijn.

Bekijk hier ons assortiment weizenbier >

Brouwproces
Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, enkele weizenbieren krijgen gist mee wanneer ze worden gebotteld. Dit is dus gewoon nagisting op fles! Volgens de richtlijnen moet het recept van het moutbeslag uit 50% tot 70% tarwemout bestaan. De biersoort heeft een frisse, lichtzure en volmondige smaak. Volgens sommige bierkenners met een zachte fruitsmaak, waarin zelfs aroma’s van banaan worden herkend. Al deze smaken komen van de tarwe (zurig, romig) of de gist: er wordt helemaal geen fruit, of kruiden, bij gebruikt.

Soorten weizenbier
De Duitse weizenbieren komen voor in vier verschillende soorten:

  • Hefeweizen, blond ongefilterd,
  • Kristallweizen, blond gefilterd,
  • Dunkelweizen, bruin ongefilterd,
  • Weizenbock, extra sterk, met een percentage van 7% of meer,

Merken weizenbier
Belangrijke en populaire Duitse merken zijn Franziskaner Hefe Weissbier, Erdinger, Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner en Flensburger. Bij ons kun je verschillende weizenbieren bestellen, zoals:

Nederland kent ook een aantal Duitse weizenbieren. Zoals De Prael Weizen en Budels Weizen.

Bekijk hier ons hele assortiment aan weizenbier.