Witbier

Witbier blijft een populair bier. Het was een van de eerste ‘speciale bieren’ waarmee Nederland kennismaakte, toen men op zoek ging naar andere bieren dan het dominante pils. Witbier is een bier van hoge gisting en meestal ongefilterd, waardoor het een troebele kleur heeft. De biersoort heeft een alcoholpercentage tussen de 4 en 6 procent. Dit komt in de buurt van toegankelijke bieren zoals het pilsener. Witbier, dat eigenlijk tarwebier had moeten heten, wordt met gerstemout, tarwemout, of haver gebrouwen. Duits tarwebier brouwt men met gemoute tarwe; Belgisch tarwebier (‘witbier’) vooral met ongemoute tarwe.

Bekijk hier ons witbieraanbod >

Nederlands witbier
De naam van het witbier komt van het gewas waarvan het gemaakt werd. Het is een verbastering van ‘weitbier’. ‘Weit’ is Oudnederlands voor het woord ‘tarwe’. Dat zie je terug in woorden als ‘boekweit’ en in het Engelse woord ‘wheat’.

De Duitsers noemen witbier ‘weissbier’. Weizen is tarwe in het Duits. De Fransen noemen hun witbier ‘bière blanche’. Het oorspronkelijke Duitse tarwebier werd gewoon verkeerd vertaald: begrijpelijk, want het ziet er wel wit uit. Echter zijn het Nederlandse witbier en het Duitse weissbier wel degelijk ander soorten bier. De meeste in Nederland gebrouwen witbieren zijn van het Belgische type, dus met gebruik van kruiden en andere smaakmakers.

Belgisch witbier
Al in de Middeleeuwen werd er in Hoegaarden en Leuven witbier gemaakt. Het past met een zurige smaak perfect in het rijtje van de Belgische geuze en fruitbieren. Belgisch witbier wordt gemaakt van tarwe en gerst, maar er wordt ook koriander, anijs en schillen van citrusvruchten toegevoegd. Hierdoor smaakt het Belgische witbier veel frisser en citrusachtiger dan de Duitse weizenbieren, die volmondiger en romiger zijn.

Nog steeds wordt het karakteristieke witbier geserveerd met een schijfje citroen in het glas. Veel bierkenners ergeren zich hieraan. Toch had het vroeger een echte functie. Het witbier was zo populair dat het niet genoeg tijd kreeg om te rijpen. Dit werd gecompenseerd met het schijfje citroen. Dat is tegenwoordig echt niet meer nodig, en zelfs schadelijk voor het bier: de schuimkraag verdwijnt en de finesse wordt uit het bier gejaagd.

Wij hebben verschillende witbieren naar Belgisch recept in ons assortiment:

Ons complete aanbod aan witbier vind je hier.